Επαγγελματική Μετάβαση

Επαγγελματική Μετάβαση

Προγράμματα επαγγελματικής μετάβασης


Ποιος είναι ο αντίκτυπος για εργαζομένους, εταιρείες, κοινότητες και κυβερνήσεις

 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η απώλεια 255 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας

Η οικονομική αβεβαιότητα που συνοδεύει την απώλεια εργασίας σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα. Έτσι οι επιχειρήσεις πωλούν λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες και αρχίζουν να βλέπουν μια απότομη πτώση στα κέρδη. Στη συνέχεια, η κρίση επεκτείνεται στις κυβερνήσεις που εισπράττουν ξαφνικά λιγότερους φόρους, άμεσους και έμμεσους, ενώ την ίδια στιγμή, καλούνται να ξοδέψουν περισσότερα μέσω της επιδότησης της ανεργίας και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, ένας Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε μείωση 8,8% των ωρών εργασίας παγκοσμίως, που ισοδυναμεί με την απώλεια 255 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αυτή η απότομη μείωση των ωρών εργασίας είχε άμεσο και αρνητικό αποτέλεσμα στην παγκόσμια οικονομία, η οποία συρρικνώθηκε κατά περίπου 4,5 % ή σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κυβερνήσεις απάντησαν σε αυτές τις αρνητικές μακροοικονομικές δυνάμεις με πρωτοφανή τόνωση και οικονομική στήριξη για τους ανέργους. Μόνο τους δύο πρώτους μήνες της πανδημίας, κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο επένδυσαν περισσότερα από 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν τις οικονομίες τους όρθιες, ποσό υπερτριπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο που ξοδεύτηκε κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008-09.

Πώς η καθοδήγηση στην επαγγελματική μετάβαση μειώνει το βάρος της πανδημίας

Οι μετρήσεις της αγοράς εργασίας δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους υποστηρίζουν στην επαγγελματική τους μετάβαση όχι μόνο περνούν λιγότερο χρόνο άνεργοι, αλλά συχνά καλύπτουν νέες θέσεις εργασίας, όπου αμείβονται το ίδιο ή περισσότερο από ότι προηγουμένως.

Αυτός ο συνδυασμός λιγότερου χρόνου χωρίς εργασία και συγκρίσιμων ή καλύτερων αμοιβών συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια προστασίας των εργαζομένων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι υπολογισμοί της LHH έδειξαν ότι για κάθε 1$ δολάριο που ξόδεψαν οι εταιρείες επενδύοντας σε υπηρεσίες επαγγελματικής τους μετάβασης το 2020, τα κρατικά ταμεία εξοικονόμησαν έως και 2,60$ απλώς και μόνο επειδή παρέμεναν λιγότερο χρόνο άνεργοι. Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Απασχόλησης (WEC) εκτιμά ότι οι μεταβάσεις από εργασία σε εργασία είναι κατά μέσο όρο, μεταξύ 30 και 50% πιο γρήγορες όταν ο εργαζόμενος έχει λάβει υποστήριξη.

Η αξία υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού δεν περιορίζεται μόνο στον χρόνο επανατοποθέτησής του. Το 90% των υποψηφίων που συμμετείχαν σε προγράμματα της LHH που επικεντρώνονταν γύρω από την επαγγελματική μετάβαση, ήταν σε θέση να βρουν μια καλύτερη δουλειά από ό,τι είχαν πριν, με παρόμοιο ή καλύτερο μισθό και το 81% των υποψηφίων ανέφεραν ότι οι νέες τους θέσεις εργασίας ικανοποιούσαν περισσότερο τους επαγγελματικούς τους στόχους, με αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης και παραγωγικότητας για τους εργοδότες.Η Κατερίνα Βουρλογιάννη, Talent Development Director της LHH στην Ελλάδα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι εργαζόμενοι χρειάζονται ηγέτες που θα τους εμπνεύσουν, θα τους καθοδηγήσουν και θα τους αναπτύξουν. Αντίστοιχα και οι ηγέτες χρειάζονται υποστήριξη για να ανταποκριθούν στον απαιτητικό αυτό κόσμο της εργασίας και να καλύψουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες των ανθρώπων που διοικούν. Οι εταιρείες θα πρέπει να ενισχύσουν τους ηγέτες τους με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα ζητήματα που διαφορετικά θα μπορούσαν να γίνουν ο λόγος αποχώρησης των ταλαντούχων εργαζομένων τους.»Μάθετε περισσότερα για τις υπηρεσίες της LHH εδώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο LHH.com